Na czym grillować?
Jeśli nie posiadasz dobrego grilla na węgiel drzewny albo nie bawi Cię już jego czasochłonne rozpalanie, a następnie nieprzyjemne dymienie, może Ci się przydać nasz Power grill PARTY TIME z turbo wentylatorem, dzięki któremu możesz rozpocząć grillowanie już po 5 minutach od rozpalenia węgla, a przez zastosowanie pomysłowej konstrukcji nasz grill niemal nie dymi – i dlatego jest odpowiedni również na balkon.
Akcesoria do grillowania
Może jednak potrzebujesz kupić tylko perfekcyjne akcesoria do łatwego przenoszenia grillowanych smakołyków oraz wygodnego czyszczenia grilla?
![Dzbanek do piwa myBEER](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/PL_B2C/blog/2022/rozpoczyna%20grillowanie/Pozn%C3%A1mka%202020-04-28%20091540.png)
Sztućce do steków, akcesoria oraz designerskie kufle do piwa
A może masz już wszystko, co jest potrzebne do grillowania, ale nie wiesz co i jak grillować, ewentualnie brakuje Ci wytrzymałych talerzy oraz naczyń, odpowiednich sztućców albo wszystkiego do przygotowywania sody oraz przestrzegania reżimu nawadniania, który jest szczególnie ważny podczas gorących dni, a więc najróżniejszych szklanek, dzbanków lub ikonicznych kufli i kieliszków do piwa.
Jeśli potrzebujesz sprytnych pomocników lub inspiracji w postaci przepisów, jesteś we właściwym miejscu :-)
Przepisy na grillowanie, które muszą się udać
Naucz się z nami przepisów pełnych nieoczekiwanych smaków. Co powiesz na burgery z indyka z guacamole, łososia ze wspaniałą salsą w tortilli lub krewetki z ananasem?
![Kurczak Huli Huli](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/PL_B2C/blog/2022/rozpoczyna%20grillowanie/hulim-hulim.jpg)
Kurczak Huli Huli
Będziesz potrzebować:
- 1 całego kurczaka
- 1 szklankę soku ananasowego
- 1 szklankę sosu sojowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki startego imbiru
- 6 startych ząbków czosnku
- 1 łyżkę sosu Sriracha (można zastąpić innym sosem chili)
Sposób przygotowania
Umyj kurczaka, osusz go i pokrój. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i do powstałej marynaty włóż kurczaka minimalnie na całą noc. Wyjmij mięso z marynaty i w bardzo niskiej temperaturze grilluj przez około 2 godziny, obracając poszczególne kawałki co około 20 minut. Stale nacieraj mięso pozostałą marynatą, zaraz przed podaniem możesz jej resztki zagotować, pozwolić zgęstnieć i podać do kurczaka. Będzie on gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj na przykład z ryżem jaśminowym i sałatą.
![Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/PL_B2C/blog/2022/rozpoczyna%20grillowanie/placky-s-lotosem.jpg)
Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango
Potrzebujesz:
- 300 g świeżego łososia
- 2 łyżek miodu
- 2 limonek
- pieprz cayenne
- oliwę z oliwek
- 10 małych tortilli lub innych placków
- mango
- czerwoną kapustę
- ziarna sezamu
- papryczki chili (do smaku)
- świeżą kolendrę
- sól i pieprz
Sposób przygotowaniaPosól filety z łososia, dopraw pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i natrzyj miodem oraz oliwą z oliwą. Do tej marynaty możesz włożyć rybę nawet dzień wcześniej. Grilluj łososia na rozpalonym grillu, wystarczą mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania połóż na ruszcie także tortille, aby się podgrzały i delikatnie opiekły. W międzyczasie pokrój mango na małe kostki, czerwoną kapustę na cienkie plasterki, a także papryczki chili i wszystko wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem oraz sokiem z drugiej limonki. Złóż placki, wypełnij je rozdrobnionym na kawałki łososiem, salsą z mango oraz posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby wypełnione tortille ładnie stały, możesz je podeprzeć przekrojoną na pół limonką.
![Letni burger z indyka z guacamole](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/PL_B2C/blog/2022/rozpoczyna%20grillowanie/kruti-burger.jpg)
Letni burger z indyka z guacamole
Potrzebujesz:Na burgery:
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 większą, drobno posiekaną szalotkę
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- posiekaną świeżą kolendrę
Do serwowania:
- domowy ziołowy, jogurtowy dressing
- sałata
- pomidor
- 6 domowych bułek hamburgerowych
- świeża kolendra
- zielona cebulka
- Na guacamole:
- 3 awokado
- 1 czerwona cebula
- sok z 1 cytryny
- 1 papryczka jalapeño
- sól i pieprz
- świeża kolendra
Sposób przygotowaniaWymieszaj wszystkie składniki na burger i pozostaw mieszankę na minimalnie godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obrane, dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem oraz sok z cytryny. Z mięsnej mieszanki uformuj burgery i grilluj je na rozgrzanym ruszcie natartym oliwą z oliwek przez jakieś 6 minut z każdej strony. Podawaj natarte dressingiem, lekko opieczone bułki z liściem sałaty, lekko podpieczonym plastrem pomidora, mięsem, guacamole, zieloną cebulką oraz świeżą kolendrą.
![Świeże krewetki z ananasem](https://cdn.tescoma.com/content/wysiwyg/PL_B2C/blog/2022/rozpoczyna%20grillowanie/mrtvolky.jpg)
Świeże krewetki z ananasem
Potrzebujesz:
- 500 g świeżch krewetek
- 1/2 świeżego ananasa
- 1/2 szklanki sosu teriyaki (znajdziesz go w dziale ze składniki kuchni azjatyckiej lub specjalistycznych sklepach)
- 1 cebulkę dymkę
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- sól
Sposób przygotowaniaKrewetki pozbaw pancerza i oczyść. Cebulkę i czosnek pokrój do miski, dodaj teriyaki, cukier, sok z cytryny i szczyptę soli, a w powstałej marynacie zanurz krewetki. Pozostaw w lodówce do marynowania na kilka godzin. Ananas pokrój na mniejsze kawałki. Drewniane patyczki, na które będziesz nabijać krewetki, zanurz na chwilę w wodzie, aby się zbytnio nie przypalały na grillu ((lub użyj szpikulców do grillowania). Następnie nabijaj na nie naprzemiennie marynowane krewetki i ananas, a szaszłyki opiekaj na rozpalonym grillu do momentu, aż nabiorą pięknej złotej barwy, 2 minuty powinny wystarczyć. Jeśli będziesz zbyt długo grillować krewetki, stwardną. Podawaj same lub na przykład z ryżem ugotowanym pół na pół w wodzie i mleczku kokosowym.