DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyRostbef wołowy z sezonowymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Rostbef wołowy z sezonowymi warzywami i pieczonymi ziemniakami

Przepisy
6.06.2022

Składniki:

Rostbef:
  • 600 g rostbefu wołowego,
  • 1 cebula,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • musztarda,
  • 200 ml białego wina,
  • cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz
Rozbite tłuczkiem plastry mięsa delikatnie zamarynuj w przyprawach i musztardzie. Szybko podsmaż na patelni i odstaw z kuchenki. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj przecier i zalej winem. Dołóż mięso, przykryj pokrywką i duś w piekarniku przez około 90 minut w temperaturze 120 °C. Wyjmij miękkie mięso, zredukuj sos i dopraw do smaku. Możesz zagęścić sos maką.
Ziemniaki i warzywa:
  • 200 g okrągłych ziemniaków w skórce,
  • masło,
  • tymianek, sól,
  • łyżka stołowa oleju,
  • zielone szparagi,
  • kalafior,
  • marchewka z natką
Umyte ziemniaki posól, podsmaż razem z mięsem i duś razem w piekarniku przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Warzywa z tymiankiem podsmażaj na maśle do momentu, aż zmiękną.