info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyRogaliki karmelowo-orzechowe

Rogaliki karmelowo-orzechowe

Przepisy
17.04.2024
 

Na rogaliki:

  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 400 g drobnego cukru
  • 5 białek
  • 70 g mąki tortowej
Nad parą ubij białka z cukrem, po chwili dodaj mielone orzechy i ubijaj wszystko przez 15 minut. Odłóż znad pary i ostrożnie, ale dokładnie wmieszaj mąkę. Mieszankę włóż do woreczka zdobiącego z dyszą. Na blasze połóż szablon, na nim papier do pieczenia i uformuj rogaliki. Wyjmij szablon i susz rogaliki w piekarniku rozgrzanym do 130˚C.
 

Na krem:

  • 2 masła
  • ok. 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
  • karmelowa czekolada do maczania
  • mielone pistacje do posypania
Najpierw ubij masło i stopniowo dodawaj masę krówkową, dokładnie ubij. Na upieczone rogaliki wyciśnij krem za pomocą woreczka zdobiącego, pozostaw do dokładnego schłodzenia w lodówce i zamaczaj w rozpuszczonej karmelowej czekoladzie, którą można kupić w postaci dropsów czekoladowych. Posyp pistacjami.
 

Do tego przepisu przydadzą się: