Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Składniki:

400 g mąki tortowej, 3 jajka, 100 g szpinaku w liściach, 300 g ricotty, 5 łyżek tartego parmezanu, gałka muszkatołowa, masło, sól
 

Ciasto: wymieszaj mąkę z 3 jajkami, wodą oraz solą i przygotuj ciasto, a następnie pozostaw je zawinięte w folii spożywczej na godzinę w chłodnym miejscu.

Nadzienie: podduś szpinak na maśle, odcedź, wyciśnij, posiekaj i przełóż z powrotem na patelnię. Dodaj ricottę, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól, dobrze wymieszaj. Do gotowej masy wmieszaj jajka i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Ravioli: rozwałkuj ciasto i podziel na dwie części, na jedej odciśnij w rzędach kształt foremki DELÍCIA, w środku rozmieść po łyżeczce nadzienia i wokół nadzienia natrzyj rozbełtanym jajkiem. Przykryj drugą połową ciasta, przyciśnij lekko palcem pomiędzy nadzieniem i przy pomocy foremki wykrój ravioli i gotuj je około 7 minut.