DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyRavioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Przepisy
13.08.2020

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej,
  • 3 jajka,
  • 100 g szpinaku w liściach,
  • 300 g ricotty,
  • 5 łyżek tartego parmezanu,
  • gałka muszkatołowa,
  • masło,
  • sól
 Ciasto: wymieszaj mąkę z 3 jajkami, wodą oraz solą i przygotuj ciasto, a następnie pozostaw je zawinięte w folii spożywczej na godzinę w chłodnym miejscu.

Nadzienie: podduś szpinak na maśle, odcedź, wyciśnij, posiekaj i przełóż z powrotem na patelnię. Dodaj ricottę, parmezan, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól, dobrze wymieszaj. Do gotowej masy wmieszaj jajka i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.

Ravioli: rozwałkuj ciasto i podziel na dwie części, na jedej odciśnij w rzędach kształt foremki DELÍCIA, w środku rozmieść po łyżeczce nadzienia i wokół nadzienia natrzyj rozbełtanym jajkiem. Przykryj drugą połową ciasta, przyciśnij lekko palcem pomiędzy nadzieniem i przy pomocy foremki wykrój ravioli i gotuj je około 7 minut.