DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Ratatouille

Przepisy
1.03.2021
Dolna warstwa:
 
  • 400 g pomidorowego purée
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 papryki (żółta i czerwona)
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • oliwa z oliwek
  • tymianek, rozmaryn
  • sól, pieprz
Papryki, bakłażan, cebulę i cukinię pokrój na kosteczkę, czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim bakłażan, papryki, cebulę, a na końcu czosnek i cukinię. Zalej pomidorowym purée, dopraw solą i pieprzem, dodaj listki tymianku i posikany rozmaryn. Przemieszaj i duś przez 20 minut.


Górna warstwa:
 
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 cukinia (w sezonie użyj żółtej i zielonej)
  • 1 bakłażan
  • listki pietruszki
     
Cukinię, pomidory i bakłażan pokrój na plasterki i wymiennie układaj w formie spirali na dolnej warstwie, którą już przygotowałeś w patelni. Dopraw solą, pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy. Przykryj patelnię pokrywą, włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 °C i duś pomału przez około 2 godziny. Następnie zdejmij pokrywę i piecz nieprzykryte przez kolejne 30 minut w 180 °C. Piecz do momentu, aż potrawa przybierze złoty odcień, gotową posyp pietruszką wymieszanką z czosnkiem i oliwą.