DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyQuiche z groszkiem i szpinakiem

Quiche z groszkiem i szpinakiem

Przepisy
25.03.2024
 

Składniki:

  • 400 g liści szpinaku
  • 3 łyżki groszku
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 ml śmietany 33%
  • 120 g sera
  • 6 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokrój drobno i podsmaż na oleju kokosowym. Dodaj szpinak, dopraw solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową, a następnie znów krótko podsmażaj, aż szpinak zwiędnie. Odłóż na bok. Rozwałkuj ciasto francuskie na wielkość patelni tak, aby delikatnie wystawało poza jej krawędzie i włóż do patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wypełnij mieszanką groszku i szpinaku, posyp startym serem, zalej jajkami wymieszanymi w śmietanie, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 30 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta.
WSKAZÓWKA: W przypadku użycia mrożonych liści szpianku należy pozbawić je wody poprzez wyciśnięcie.
 

Czego będziesz potrzebować: