DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPrawdziwie włoska pizza margherita

Prawdziwie włoska pizza margherita

Przepisy
9.07.2023


Co przygotować:

• 560 g mąki do pizzy
• 140 g semoliny
• 7 g świeżych drożdży
• 35 g oliwy z oliwek
• 490 g letniej wody
• 11 g soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 40 minut. Złóż ciasto dwukrotnie od góry do dołu i od prawej do lewej. Następnie przełóż do dużej miski oprószonej mąką, przykryj i wstaw do lodówki na 20 godzin. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i podziel na 4 równe części. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 4 godziny w naoliwionej i przykrytej misce. Jedną porcję wyrośniętego ciasta ułóż na oprószonej mąką stolnicy i uformuj okrągły kształt. Posmaruj pizzę sosem pomidorowym, dodaj pomidory, mozzarellę bez wody i piecz w maksymalnie nagrzanym piekarniku do momentu aż brzegi staną się złote.