DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPomysłowe grillowanie z TESCOMĄ

Pomysłowe grillowanie z TESCOMĄ

Przepisy
15.05.2017
pieczenie na rożnie - obrazek
Kochasz grillować? W takim razie nie przeocz naszych oryginalnych przepisów, dzięki którym zabłyśniesz wśród znajomych.

Świeży ser w szynce dojrzewającej

Zestaw do przygotowywania świeżego sera TESCOMA DELLA CASA - obrazek
Nie ważne czy masz ochotę na małe co nieco czy kiszki grają Ci marsza, wypróbuj łatwy, ale doskonały przepis na świeży ser w szynce. Jeśli nie wiesz, który ser wybrać, uwierz nam na słowo, że najlepszy będzie ten domowy. Z pomocą Zestawu do przygotowania świeżego sera DELLA CASA z łatwością go przyrządzisz. Jak to zrobić? Dowiesz się tutaj.

Czego będziesz potrzebować:
400 g domowego świeżego sera
4 gałązki tymianku cytrynowego      
4 większe plastry szynki dojrzewającej, np. prosciutto
1 łyżka oliwy z oliwek
grillowanie sera - obrazek

Przygotowanie:
  1. Pokrój ser na 4 takiej samej grubości plastry, ułóż na nich świeże zioła i owiń każdy z nich szynką.
  2. Skrop oliwą z oliwek i lekko opiecz na grillu z każdej strony, do momentu aż ser uzyska złoty kolor a szynka będzie chrupiąca.
  3. Jako dodatek idealna będzie bagietka lub ciabatta lekko opieczona na grillu.
grillowanie - obrazek

Niekończąca się przygoda z burgerem

Hamburger z grilla jest najlepszy i nigdy się nie nudzi. Dlaczego? Dlatego, że można go urozmaicić na tysiące różnych sposobów i przyprawić za każdym razem inaczej. Sprawdź jak cudownie smakuje z pikantną pomidorową salsą. Pamiętaj jednak, że jeżeli chcesz poczuć „niebo w gębie”, nie możesz oszczędzać na mięsie. Kawałek świeżej wołowiny prosto od rzeźnika (powinno mieć co najmniej 15% tłuszczu) łatwo zmielisz w domu. Dodatkowo dobre mięso wystarczy przyprawić pieprzem i solą, a jego naturalny smak rozwinie się samoistnie.
Burger wołowy, pomidorowa salsa z jalapeno i świeżą kolendrą

Czego będziesz potrzebować:
600 g mielonego mięsa wołowego 
1 mniejsza cebula 
4 plasterki boczku  
4 większe pomidory       
4 plasterki sera cheddar       
4 bułki do hamburgerów       
4 duże liście sałaty       
1 łyżka oleju z oliwek       
sól       
pieprz      
listki świeżej kolendry       
papryczki jalapeno do smaku      
sok wyciśnięty z cytryny do smaku
grillowanie burger - obrazek

Przygotowanie:
  1. Do przygotowania salsy potrzebujesz pokrojonych w kostkę, obranych ze skórki pomidorów, pozbawionych gniazd nasiennych. Do pomidorów dodaj posiekane listki kolendry, drobno posiekaną cebulę, papryczki jalapeno, sok z cytryny, oliwę z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  2. Zmielone mięso dopraw solą i pieprzem. Grilluj z obu stron razem z boczkiem, aż do momentu uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia – to zależy od Ciebie.
  3. Na jeszcze gorącym mięsie połóż plaster sera.
  4. Podawaj w taki sposób: podpieczona połowa bułki, liść sałaty, pomidorowa salsa, mięso z serem, boczek i na samej górze druga połowa bułki.
  5. Wskazówka: możesz podawać z sosem czosnkowo – jogurtowym.

Truskawki na grillu? Tak!

Na sezon truskawkowy z niecierpliwością czekają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zostaw kilka dojrzałych sztuk i przygotuj wyjątkowo smaczny deser. Z pewnością docenią go nie tylko dzieci!
grillowane truskawki - obrazek

Grillowany truskawkowy szaszłyk z bazylią


Czego będziesz potrzebować:    
16 dużych truskawek (twardych ale dojrzałych)        
2 łyżki miodu        
Listki świeżej bazylii        
1 łyżeczka octu balsamicznego       
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego        
sól morska        
olej z pestek winogron

Przygotowanie:  
  1. Wyszypułkuj i umyj truskawki. Następnie pokrój je wzdłuż na połowy.
  2. Nakłuj truskawki na metalowe lub drewniane szpikulce (drewniane należy wcześniej moczyć przez 10 minut w wodzie).
  3. Pomiędzy truskawki wbijaj listki bazylii.
  4. W miseczce wymieszaj miód, ocet winny, wanilię i szczyptę soli morskiej.
  5. Rozgrzej grill, a na powierzchni każdej z truskawek nanieś odrobinę oleju z pestek winogron.
  6. Kiedy grill będzie rozgrzany, połóż na ruszt szaszłyki płaską stroną do dołu.
  7. Grilluj z obu stron, do momentu aż na truskawkach pojawi się wyraźna kratka, ok. 30 s z każdej strony.
  8. Szaszłyki przełóż na talerz, jeszcze gorące polej przygotowanym sosem. Zdejmij ze szpikulców i podawaj!
SMACZNEGO!