Polenta z grzybami balsamico

Przygotuj:
- 250 g polenty
- 1 l bulionu
- 100 g masła
- 60 g parmezanu
- 200 g sera Taleggio
- 2 szalotki
- 250 g grzybów
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu wsyp pomału polentę i mieszaj ją w taki sposób, aby zaczęła odchodzić od ścian naczynia (postępuj według instrukcji na opakowaniu). Wmieszaj połowę masła, parmezan, sól i pieprz. Włóż mieszankę do brytfanny z papierem do pieczenia, rozetrzyj ją na wysokość 2 cm i pozostaw do wystygnięcia, aż zgęstnieje. W patelni na oleju zeszklij drobno pokrojoną szalotkę. Oczyszczone grzyby pokrojone na mniejsze kawałki dodaj do szalotki, dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Dodaj cukier, ocet balsamiczny i stale mieszając redukuj objętość przez około 2 minuty. Dolej wino, odparuj alkohol i odstaw patelnię na bok. Po chwili dodaj pozostałe zimne masło pokrojone na kawałki i dobrze wymieszaj. Polentę pokrój na porcje podobnej wielkości i podpiecz je na patelni, aż się przyrumienią. Każdą porcję przykryj plasterkiem sera Taleggio i piecz w piekarniku w trybie „grill“ przez około 4 minuty. Dodaj grzybową mieszankę i ozdób porcje świeżym tymiankiem lub natką pietruszki o gładkich listkach.
WSKAZÓWKA: Polentę możesz podawać również ze świeżą rukolą.
Czego możesz potrzebować:
0












