Placuszki cukiniowo-batatowe

Czy wiesz, że… bataty, czasem nazywane słodkimi ziemniakami, nie mają biologicznie nic wspólnego z ziemniakiem? Jest to roślina tropikalna, która do Europy dotarła prawie 100 lat przed ziemniakami. Jednakże przypomina kształtem ziemniaka i nie tylko dlatego doskonale nadaje się do placków ;-). Zerknij na przepis:

Będziesz potrzebować

  • 200 g słodkich ziemniaków (batatów),
  • 100 g cukinii,
  • 50 g tartego cheddara,
  • 1 jajko,
  • 60 g mąki z cieciorki,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól, suszona papryczka chili do smaku,
  • olej do smażenia,
  • posiekane liście kolendry

Dip: jogurt, starty czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz

Zetrzyj grubo bataty i cukinię, posól i wyciśnij z nich jak najwięcej cieczy. Dodaj starty cheddar, jajko, mąkę z cieciorki, mieloną kolendrę oraz papryczki chili i dobrze wymieszaj, dosól do smaku. Ukształtuj małe placuszki i smaż je na patelni z odrobiną oleju, aż się przyrumienią. Podawaj z czosnkowym dipem jako przystawki.

 

Mogą Ci się przydać: