Pikantny węgierski tokań

Będziesz potrzebować:
- 1200 g wołowego mięsa z tylnych ćwierci
- 400 g pomidorów w puszce
- 300 ml wytrawnego białego wina
- 140 g przecieru pomidorowego
- 60 g smalcu
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól, pieprz, chili do smaku
Zezłoć cebulę na tłuszczu, dodaj pokrojone w cienkie paseczki i doprawione solą oraz pieprzem mięso i dokładnie opiecz je ze wszystkich stron. Dolej wino i duś w niskiej temperaturze do miękkości. Wmieszaj przecier, pomidory, czosnek i duś do miękkości. Potrawa ma mieć gęsty sos, który powstanie, kiedy odparuje z niej płyn. Do prawdziwego tokania nie dodaje się papryki, ale zazwyczaj doprawia się go papryczką chili.
Przydadzą Ci się:
0












