DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Przepisy
13.05.2023
opis: pesto z czosnku niedźwiedziego i orzechów w białej miseczce z wystającym z niej srebrnym sztućcem. Miseczka stoi na zmiętym arkuszu papieru do pieczenia. Po lewej liście czosnku niedźwiedziego, kawałek twardego sera i rozsypane migdały. Po prawej srebrno-czrny blender i więcej liści czosnku niedźwiedziego.
 

Składniki:

 
• 150 g liści czosnku niedźwiedziego
• 50 g startego parmezanu, pecorino itp.
• skórka starta z połowy cytryny
• 50 g orzechów (włoskich, piniowych, migdałów, nerkowców, pistacji) lub nasion słonecznika
• 150 ml oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki soli
 

Sposób przygotowania:

 
Orzechy podpraż na sucho na patelni i pozostaw do wystygnięcia. Liście czosnku umyj, osusz i zblenduj razem z orzechami, solą, skórką oraz sokiem z cytryny i serem. Dolej oliwę z oliwy i znów zblenduj na wymaganą konsystencję. Napełnij słoik gotowym pesto i zakonserwuj łyżeczką oliwy. W zamkniętym słoiku wytrzyma w lodówce przez około tydzień. W odpowiednim pojemniku  w zamrażarce możesz go jednak przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
 
 

Przydadzą Ci się: