DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Pasztet z cukinii

Przepisy
1.08.2023
Nóż kuchenny AZZA 20 cm

Składniki:

• 300 g cukinii
• 200 g marchwi
• 200 g kaszy manny
• 200 g wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
• 100 g parmezanu lub pecorino
• 1/2 proszku do pieczenia
• 3 ząbki czosnku
• 3 jajka
• 2 łyżki posiekanych ziół (włoska mieszanka: estragon, szałwia, rozmaryn, oregano)
• 1 drobno pokrojona cebula
• 10 ml oleju + do smażenia • sól, pieprz
• mąka lub bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną cukinię i marchew grubo zetrzyj, posól i odstaw na około 10 minut, aż puszczą soki. Za pomocą łopatki wyciśnij wodę z cukinii i marchwi, odłóż. Na patelni z odrobiną oleju podsmaż cebulkę z boczkiem. Do miski zetrzyj ser, wyciśnij czosnek, dodaj marchew, cukinię, boczek z cebulą, proszek do pieczenia, olej, kaszę mannę, jajka i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem. Nasmaruj formę olejem i posyp mąką lub bułką tartą. Wypełnij mieszanką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°, aż osiągnie złotą barwę. Możesz podawać pasztet zarówno na ciepło, jako danie główne z gotowanymi ziemniakami i pomidorową sałatką, jak i na zimno.

Mogą Ci się przydać: