DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Paluszki grissini

Przepisy
4.06.2023
Paluszki grissini - kép


Składniki:

  • 400 g mąki tortowej
  • 12 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 80 g oliwy z oliwek
  • sól gruboziarnista, rozmaryn

Sposób przygotowania:


W misce umieść drożdże i ciepłe mleko, aby mógł powstać zaczyn. Wyrośnięty zaczyn wymieszaj z mąką, oliwą z oliwek, dodaj część soli, rozmaryn, a następnie wszystko dobrze wymieszaj. Powstałe ciasto zagniataj do momentu, aż będzie gładkie. Włóż je z powrotem do miski, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto najpierw rozwałkuj na grubość 0,5 cm, a następnie rozwałkuj je równomiernie wałkiem do wykrawania paluszków grissini. Pojedyncze grissini przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak  przygotowane grissini włóż do piekarnika i pozostaw je tam do wyrośnięcia na godzinę (najlepiej z włączonym oświetleniem piekarnika). Zanim włączysz piekarnik, natrzyj grissini odrobiną wody, posyp je solą i piecz do momentu, aż osiągną złotą barwę przez około 25 minut w 180°C . 

Mogą Ci się przydać również: