Paella z owocami morza

Składniki:
- 200 g ryżu arborio
- 200 g chorizo
- 200 g mięsa z kurczaka
- 200 ml białego wina
- 2 l wywaru z kurczaka
- 40 ml oliwy z oliwek
- 30 g mielonej papryki
- 50 g przecieru pomidorowego
- 8 dużych krewetek
- 8 krążków kalmarów
- 8 małży
- 8 ośmiorniczek
- 5 dużych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 zielona papryka
- 3 cytryny pokrojone w cząstki
- szafran
- świeża pietruszka
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni podsmaż na oleju chorizo pokrojone w krążki i pokrojone na kawałki mięso. Dodaj czosnek, cebulę, zieloną paprykę i duś, aż się zeszklą. Stopniowo dodawaj mieloną paprykę, pomidory, przecier, wino i ryż. Dodaj szafran i trochę ciepłego bulionu. Ryż musi być zanurzony. Mieszaj, dodając resztę wywaru w trakcie gotowania. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodaj owoce morza i gotuj przez kolejne 8 do 10 minut. Podawaj na patelni posypane natką pietruszki i z cząstkami cytryny.
0












