info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyPaella z owocami morza

Paella z owocami morza

Przepisy
17.06.2025
Paella z owocami morza w szerokiej patelni

Składniki:

  • 200 g ryżu arborio
  • 200 g chorizo
  • 200 g mięsa z kurczaka
  • 200 ml białego wina
  • 2 l wywaru z kurczaka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 30 g mielonej papryki
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 8 dużych krewetek
  • 8 krążków kalmarów
  • 8 małży
  • 8 ośmiorniczek
  • 5 dużych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 3 cytryny pokrojone w cząstki
  • szafran
  • świeża pietruszka

Sposób przygotowania

Na głębokiej patelni podsmaż na oleju chorizo pokrojone w krążki i pokrojone na kawałki mięso. Dodaj czosnek, cebulę, zieloną paprykę i duś, aż się zeszklą. Stopniowo dodawaj mieloną paprykę, pomidory, przecier, wino i ryż. Dodaj szafran i trochę ciepłego bulionu. Ryż musi być zanurzony. Mieszaj, dodając resztę wywaru w trakcie gotowania. Gotuj na małym ogniu do miękkości. Przed końcem gotowania dodaj owoce morza i gotuj przez kolejne 8 do 10 minut. Podawaj na patelni posypane natką pietruszki i z cząstkami cytryny.