Pad Thai

Składniki:
Sos:
- 33 ml ciemnego sosu sojowego
- 200 ml sosu sojowego Kikkoman
- 15 ml przyprawy Maggi
- 33 ml sosu ostrygowego
- 0,5 l wody
- 55 ml sosu tamaryndowego
- 200 g drobnego cukru
- 70 g marchwi
- 50 g ananasa
Baza do patelni:
- 500 g płaskiego makaronu ryżowego
- 1 jajko
- 400 g kapusty pekińskiej
- 150 g marchwi
- 150 g pora
Przed podaniem:
- prażone orzeski arachidowe
- smażona cebulka
- kiełki fasoli mung
- cytryna
Najpierw przygotuj makaron, pozostaw go w garnku do namoczenia na 30-40 minut. Następnie przygotuj bazę na sos. Ananas i marchew gotuj w wodzie, aż zmiękną, odlej większość wody, całość drobno zmiksuj, odstaw gotową mieszankę. W innym garnku wymieszaj wszystkie płynne składniki z cukrem i wodą, doprowadź je do wrzenia i króko gotuj. Dodaj zmiksowany ananas z marchewką i sos jest gotowy. Następnie rozgrzej patelnię wok, wbij do niej jedno jajko, dodaj makaron, kapustę pekińską, marchewkę i por. Po krótkim podsmażaniu wlej gotowy sos, dobrze wymieszaj. Podawaj w większych głębokich miskach, makaron udekoruj prażonymi orzeszkami arachidowymi, smażoną cebulką, kiełkami fasoli mung oraz cytryną. Podana ilość odpowiada 4 porcjom.
Co Ci się przyda:
0












