info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyOrzeźwiający deser lemon posset z letnimi owocami

Orzeźwiający deser lemon posset z letnimi owocami

Warstwowe desery w szklankach ozdobione czereśniami, borówkami, jagodami i porzeczkami.
Lemon posset
- 600 ml śmietanki 30%
- 200 g cukru kryształ
- skórka z 3 cytryn
- 80 ml soku z cytryny
- 80 g herbatników
- likier wiśniowy do smaku

Krem wiśniowy:
- 150 ml soku wiśniowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
Ciasteczka połam na mniejsze kawałki, skrop likierem wiśniowym, umieść na dnie szklanki i odstaw. Doprowadź śmietankę, cukier i skórkę z cytryny do delikatnego wrzenia i gotuj przez 3 minuty, następnie przecedź i odstaw. Pozostaw do częściowego ostygnięcia. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i polej herbatniki. Pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj krem, gotując sok wiśniowy i cukier do konsystencji syropu. Ubij mascarpone ze śmietaną i dodaj ostudzony syrop wiśniowy. Schłodź. Za woreczka do zdobienia nałóż krem wiśniowy na ostudzony i częściowo zastygnięty mus cytrynowy.

WSKAZÓWKA: Udekoruj wiórkami rubinowej czekolady, świeżymi owocami i podawaj.

Pomogą w przygotowaniu: