DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Omlet cesarski

Przepisy
2.01.2024

Składniki:

  • 125 ml mleka
  • 125 ml mąki tortowej
  • 80 g rodzynek
  • 40 g cukru kryształ
  • 4 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 100 ml rumu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • mielony cynamon
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. W misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, mleko i żółtka. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw je na około 15 minut. Rodzynki zalej rumem i odłóż. Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj do masy z żółtek. Na koniec dodaj rodzynki. Na gorącą patelnię z masłem wylej ciasto, dodaj migdały i usmaż z obu stron na średnim ogniu lekko chrupiący omlet, a na koniec potargaj go na małe kawałki i posyp cukrem pudrem.
NASZA WSKAZÓWKA: Omlet podawaj z dżemem lub z owocami z kompotu.

Przydadzą Ci się: