Musaka

Składniki:
- 600 g bakłażana
- 400 g ziemniaków
- 400 g mielonej wołowiny
- 120 ml passaty pomidorowej
- 150 ml bulionu wołowego
- 100 ml czerwonego wina
- 70 g przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 duża cebula
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki cukru
- świeże liście pietruszki
- świeży tymianek
- sól i pieprz
- ser feta do posypania
- oliwa
- 120 g mąki tortowej
- 120 g masła
- 1 litr mleka
- 2 żółtka
- sól i biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę, krótko podsmaż, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając przez około 10 minut. Gdy sos się zagotuje, odstaw na bok i wmieszaj żółtka. W rondlu podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, podsmaż, dodaj przecier i ponownie podsmaż. Dodaj czerwone wino, bulion, passatę, posiekany tymianek, cynamon, sól, pieprz, cukier i liść laurowy. Gotuj, aż mięso będzie gotowe. Pokrój bakłażany i obrane ziemniaki na cienkie plasterki. Posól bakłażany i odsącz na serwetce. Osusz i usmaż na oleju z obu stron, a następnie ponownie odsącz na serwetce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, bakłażana, mięsa, beszamelu i posiekanej natki pietruszki. Ułóż w sumie dwie warstwy, kończąc beszamelem. Posyp fetą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Pomogą w przygotowaniu:
0












