info text

Musaka

Przepisy
25.06.2025
Porcja musaki na białym talerzyku z widelcem.

Składniki:

  • 600 g bakłażana
  • 400 g ziemniaków
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 120 ml passaty pomidorowej
  • 150 ml bulionu wołowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki cukru
  • świeże liście pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól i pieprz
  • ser feta do posypania
  • oliwa
Do beszamelu:
  • 120 g mąki tortowej
  • 120 g masła
  • 1 litr mleka
  • 2 żółtka
  • sól i biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Najpierw przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę, krótko podsmaż, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając przez około 10 minut. Gdy sos się zagotuje, odstaw na bok i wmieszaj żółtka. W rondlu podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, podsmaż, dodaj przecier i ponownie podsmaż. Dodaj czerwone wino, bulion, passatę, posiekany tymianek, cynamon, sól, pieprz, cukier i liść laurowy. Gotuj, aż mięso będzie gotowe. Pokrój bakłażany i obrane ziemniaki na cienkie plasterki. Posól bakłażany i odsącz na serwetce. Osusz i usmaż na oleju z obu stron, a następnie ponownie odsącz na serwetce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, bakłażana, mięsa, beszamelu i posiekanej natki pietruszki. Ułóż w sumie dwie warstwy, kończąc beszamelem. Posyp fetą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

 

Pomogą w przygotowaniu: