Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj beszamel. Roztop masło, dodaj mąkę, krótko podsmaż, dodaj ciepłe mleko i wymieszaj trzepaczką. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj do zgęstnienia, ciągle mieszając przez około 10 minut. Gdy sos się zagotuje, odstaw na bok i wmieszaj żółtka. W rondlu podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mięso mielone, podsmaż, dodaj przecier i ponownie podsmaż. Dodaj czerwone wino, bulion, passatę, posiekany tymianek, cynamon, sól, pieprz, cukier i liść laurowy. Gotuj, aż mięso będzie gotowe. Pokrój bakłażany i obrane ziemniaki na cienkie plasterki. Posól bakłażany i odsącz na serwetce. Osusz i usmaż na oleju z obu stron, a następnie ponownie odsącz na serwetce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, bakłażana, mięsa, beszamelu i posiekanej natki pietruszki. Ułóż w sumie dwie warstwy, kończąc beszamelem. Posyp fetą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.