info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMini pavlovy z lemon curd

Mini pavlovy z lemon curd

Przepisy
11.03.2024
Na korpus:
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru
Ubijaj białka z cukrem przez przynajmniej 10 minut do momentu, aż zaczną powstawać czuby. Mieszankę włóż do woreczka do zdobienia z dyszą. Na blasze połóż szablon, na nim papier do pieczenia, a następnie formuj korpusy bezy. Wyjmij szablon i susz korpusy w piekarniku rozgrzanym do 90˚C przez około 2 godziny.
Na krem:
  • 1 śmietanki 36% do ubijania
  • 1 twaróg
Ubij śmietanę i wmieszaj do niej twaróg. Krem nakładaj na upieczone korpusy za pomocą woreczka do zdobienia.
Na cytrynową polewę - lemon curd:
  • 330 g drobnego cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtka
  • skórka i sok z 2 cytryn
Do miski umieszczonej w kąpieli wodnej dodaj masło, cukier oraz skórkę i sok z dobrze umytych cytryn. Mieszaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści. W innej misce wymieszaj jajka i żółtko. Wyjmij masło z cukrem i cytryną z kąpieli wodnej i szybko wmieszaj do nich jajeczną mieszankę. Odstaw z powrotem nad parę i mieszaj dokładnie przez 8 do 10 minut do momentu, aż mieszanka zacznie gęstnieć. Następnie odstaw i znów krótko wymieszaj. Napełnij mieszanką szklanki i włóż do lodówki. Nakładaj łyżeczką lemon curd na ozdobione kremem Pavlovy.

Przydadzą się: