Mięsne roladki z kaszą bulgur

Mięsne roladki
około 20 sztukSkładniki:
- 300 g mielonego mięsa z kurczaka
- 200 g kaszy bulgur
- 80 g cebuli
- 4 łyżeczki mielonego curry
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Opłukaj bulgur wodą i ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Uwaga, nie rozgotuj kaszy!
- Ugotowany bulgur pozostaw do wystygnięcia, dodaj rozkrojoną cebulę i zmikuj w mikserze na konsystencję pasty. Wymieszaj ze schłodzonym mięsem, dodaj przyprawy i schładzaj przez około 1 godzinę.
- Ze schłodzonej mieszanki za pomocą nakładki w robocie przygotuj roladki, napełnij je przygotowaną mieszanką i smaż w oleju do momentu osiągnięcia złotej barwy. Podawaj na ciepło.
Nadzienie na około 20 szt. roladek:
- Ziemniaczne: 200 g ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, chili.
- Szynkowe: 60 g mąki tortowej, 260 ml mleka, 50 g szynki, 20 g parmezanu, 30 g masła, 20 g cebuli, 15 ml oleju, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Wskazówka: podawaj z dipem jogurtowo-pomidorowym i warzywnym crudités.
0








