DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMięsne roladki z kaszą bulgur

Mięsne roladki z kaszą bulgur

Przepisy
2.08.2022

Mięsne roladki

około 20 sztuk

Składniki:
  • 300 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 200 g kaszy bulgur
  • 80 g cebuli
  • 4 łyżeczki mielonego curry
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  1. Opłukaj bulgur wodą i ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Uwaga, nie rozgotuj kaszy!
  2. Ugotowany bulgur pozostaw do wystygnięcia, dodaj rozkrojoną cebulę i zmikuj w mikserze na konsystencję pasty. Wymieszaj ze schłodzonym mięsem, dodaj przyprawy i schładzaj przez około 1 godzinę.
  3. Ze schłodzonej mieszanki za pomocą nakładki w robocie przygotuj roladki, napełnij je przygotowaną mieszanką i smaż w oleju do momentu osiągnięcia złotej barwy. Podawaj na ciepło.


Nadzienie na około 20 szt. roladek:
  1. Ziemniaczne: 200 g ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, chili.
Sposób przygotowania: Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na oleju na złoto, następnie odcedź z niej olej za pomocą sitka. Zimniaki w skórce ugotuj na miękko w osolonej wodzie, odcedź i wciąż ciepłe rozgnieć je na puree, wymieszaj z podsmażoną cebulką, dopraw solą, pieprzem i przyprawą chili. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. Włóż do woreczka z szerokim czubkiem, napełnij roladki i zamknij je na obu końcach naciskając.

 
  1. Szynkowe: 60 g mąki tortowej, 260 ml mleka, 50 g szynki, 20 g parmezanu, 30 g masła, 20 g cebuli, 15 ml oleju, gałka muszkatołowa, sól, biały pieprz
Sposób przygotowania: W patelni podgrzej oliwę i rozpuść masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko ją podsmaż, dodaj szynkę pokrojoną na małe kosteczki. Ciągle mieszając dodawaj mąkę, krótko ją podsmaż i wlej ciepłe mleko. Doprowadź mieszankę do wrzenia i ciągle mieszaj przez około 15 minut. Na koniec dodaj parmezan, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Pozostaw do schłodzenia w lodówce. Włóż do woreczka z szerokim czubkiem, napełnij roladki i zamknij je na obu końcach naciskając.
Wskazówka: podawaj z dipem jogurtowo-pomidorowym i warzywnym crudités.