DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogWskazówki i trendyMielisz swoją w prawidłowy sposób?

Mielisz swoją w prawidłowy sposób?

Mielisz swoją w prawidłowy sposób? - obrazek

Kawowy rytuał zaczyna się już od wyboru kawy. Znawcy potrafią po aromacie i smaku rozpoznać setki rodzajów kawy. Większość kawoszy podczas zakupów rozpoznaje po rozmiarze ziaren dwa najpopularniejsze rodzaje : arabikę i robustę.
 
Arabika zawiera mniej kofeiny, w zamian za to oferuje wiele smakowych i aromatycznych wariacji. Robusta ma mniejsze ziarenka, które mają wyraźniejszy smak, a dodatkowo zawierają dwa razy więcej kofeiny niż ziarenka arabiki. Kombinacja tych dwóch rodzajów kawy daje nieskończenie wiele możliwości.

Wybór rodzaju kawy to dopiero początek. W drugim kroku musisz zdecydować jaki rodzaj parzenia wybierzesz, z czym wiąże się wybór grubości mieleniaWysokiej jakości młynek oferuje wiele wariantów mielenia, dzięki czemu parzenie kawy jest tym ciekawsze…

Młynek do kawy HANDY - obrazek

Kawa mocca: drobno mielona

Włosi są znani z tego, że piją dużo kawy, nic więc dziwnego, że to właśnie z Włoch pochodzi cudowny wynalazek, dzięki któremu możemy szybko i bez zbędnych ceregieli przygotować doskonałą kawę mocca w domu. Kawiarka działa na zasadzie podobnej do zasady działania szybkowaru. Dzięki ciśnieniu pary gorąca woda przedostaje się przez sitko pełne świeżo zmielonej kawy do dzbanuszka i w ciągu kilku chwil możesz rozkoszować się smakiem mocnej, aromatycznej kawy.

French press: grubo mielona

Francuzi kochają kawę równie mocno jak Włosi i dlatego także oni mają swój sposób przyrządzania kawy, nazywany French press (kochani Francuzi, jest nam przykro, ale dzbanek do przygotowania French press opatentował w 1929 roku Włoch Attilio Calimani). Do naczynia wyprodukowanego zazwyczaj ze szkła lub stali nierdzewnej wsyp świeżo zmieloną kawę i pomału zalewaj wodą o temperaturze 93–96 °C, przykryj wieczkiem, nie opuszczając tłoka w dół i odstaw na około 1-2 minuty. Następnie wymieszaj kawę i znów przykryj na 1,5 – 2 minut. Na koniec lekko opuszczaj tłok, aż do samego dołu. Kawa jest gotowa! 

Dzbanek do herbaty i kawy TEO 1.0 l - obrazek

Espresso: bardzo drobno mielona

Jednym z ulubionych sposobów przygotowywania kawy, podczas którego z jej ziarnek uzyskuje się najwięcej aromatu i smaku przy minimalnej ilość szkodliwych substancji, nazywa się espresso. Do rytuału parzenia potrzebujesz zawsze świeżej wody, ogrzanych filiżanek do espresso i oczywiści świeżo mielonej kawy – w tym przypadku drobno. W pojemniku kawiarki nie mogą znajdować się żadne resztki kawy, a trzeba ją w nim dobrze ugnieść. Po paru sekundach możesz się cieszyć napojem o wyrazistym smaku, a do tego własnoręcznie przygotowanym.

filizanki-na-espresso

Na tym się jednak nie kończy…

Do mniej znanych sposobów parzenia kawy możemy zaliczyć vacuum pot, który działa na zasadzie nad- i podciśnienia oraz innych interesujących zjawisk fizycznych, aeropress – zagadkowa plastikowa tuba, która wyczaruje ekskluzywną kawę w kilka chwil, lub imponujący alchemiczny proces przygotowania kawy na zimno nazywany cold brew. Powodzeniem cieszą się także przelewowe sposoby parzenia kawy za pomocą stożkowych dripperów i papierowych filtrów.