DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMiękka babka pomarańczowa

Miękka babka pomarańczowa

Przepisy
26.09.2023
Forma na babkę wysoka DELÍCIA ø 24 cm, wiatrak

Będziesz potrzebować:

 
  • 750 g mąki krupczatki
  • 360 g cukru pudru
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1 proszek do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy
 

Sposób przygotowania:

  • Masło i połowę cukru utrzyj na pianę. Stopniowo, ciągle mieszając dodaj jajka, kwaśną śmietanę, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nie martw się, ciasto wychodzi bardzo gęste.
  • Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia przygotuj sos pomarańczowy mieszając sok z pomarańczy i resztę cukru. Nie wyjmuj z formy upieczonej babki. Najpierw nakłuj ją wykałaczką, a następnie polej sosem. W ten sposób lepiej dostanie się do środka babki i przyjemnie ją zwilży. Pozostaw do wystygnięcia.
  • NASZA WSKAZÓWKA: Na koniec udekoruj babkę rozpuszczoną białą czekoladą i posyp ziarenkami granatu.

Co ułatwi Ci pracę: