DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyMazanec - tradycyjny czeski chlebek wielkanocny

Mazanec - tradycyjny czeski chlebek wielkanocny

Przepisy
13.03.2024

Składniki:

• 300 mąki
• 150 ml mleka
• 60 g cukru kryształ
• 50 g miękkiego letniego masła
• 40 g rodzynek namoczonych w rumie
• 40 g kandyzowanej skórki cytronu
• 20 g kruszonych migdałów
• 20 g kruszonych pistacji
• 10 g miodu
• 10 g świeżych drożdży
• 2 g soli
• 1 średnie jajko
• drobno starta skórka z jednej pomarańczy
• 1 jajko do posmarowania
• ½ łyżeczki mielonego kardamonu
• migdały w płatkach do posypania

Sposób przygotowania:

Do misy wsyp mąkę, rozdrobnione drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.

Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.

Przydadzą się: