Mazanec - tradycyjny czeski chlebek wielkanocny

Składniki:
- 300 mąki
- 150 ml mleka
- 60 g cukru kryształ
- 50 g miękkiego letniego masła
- 40 g rodzynek namoczonych w rumie
- 40 g kandyzowanej skórki cytronu
- 20 g kruszonych migdałów
- 20 g kruszonych pistacji
- 10 g miodu
- 10 g świeżych drożdży
- 2 g soli
- 1 średnie jajko
- drobno starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 jajko do posmarowania
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- migdały w płatkach do posypania
Sposób przygotowania:
Do misy wsyp mąkę, rozdrobnione drożdże, zalej ciepłym mlekiem, dodaj miód, cukier, skórkę z pomarańczy, sól, kardamon, jajko i wymieszaj wszystko w robocie kuchennym. Na koniec dodaj miękkie masło i wyrób gładkie, nielepiące się ciasto.
Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Do gotowego ciasto wmieszaj pistacje, migdały, kandyzowaną skórkę i rodzynki. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Uformuj ciasto w bochenek, połóż na blasze i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Posmaruj mazanec roztrzepanym jajkiem, posyp migdałami, uformuj na środku mały krzyżyk i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 minut, a następnie obniż temperaturę do 160°C i piecz na złoty kolor przez około 30 minut.
Przydadzą się:
0












