Łopatka z daniela z sosem z dzikiej róży

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg łopatki z daniela
- 150 g konfitury z dzikiej róży
- 200 ml czerwonego wina
- 150 g marchwi
- 150 g pietruszki
- 150 g selera
- 2 cebule
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 9 łyżkek rozpuszczonego smalcu
- 2 łyżki mąki tortowej
- sól, pieprz
- jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie
Dopraw mięso solą oraz pieprzem i podsmaż na patelni z 3 łyżkami smalcu. Odstaw na bok. Kolejne 3 łyżki smalcu podgrzej w garnku i podsmaż na nich na złoty kolor drobno posiekane cebulę i warzywa. Dodaj cukier i pozwól mu się skarmelizować. Dodaj ocet i poczekaj, aż odparuje. Wmieszaj konfiturę z dzikiej róży oraz przyprawy. Następnie dodaj pieczone mięso, zalej winem i uzupełnij wodą tak, aby mięso było zanurzone. Gotuj przez około 60 minut do miękkości, a następnie wyjmij mięso i odstaw na bok. Przygotuj zasmażkę z pozostałych 3 łyżek smalcu oraz mąki. Wymieszaj ją do przygotowanego wcześniej sosu, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut i przecedź przez drobne sito. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj mięso pokrojone w plastry z knedlikiem karlowarskim.
Przydadzą Ci się:
0












