DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyLetnie ciasto z cukinii z polewą cytrynową

Letnie ciasto z cukinii z polewą cytrynową

Przepisy
1.08.2023

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 400 g drobnego cukru
  • 250 g drobno startej cukinii
  • 250 g drobno startej marchewki
  • 30 g miękkiego masła + na natłuszczenie naczynia
  • 1 proszek do pieczenia
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Formę natłuść masłem i wysyp mąką. Drobny cukier, miękkie masło i żółtka utrzyj na pianę. Do piany z żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczywa, kakao, startą marchew i cukinię. Tę po starciu pozbaw nadmiaru wody poprzez przyciśnięcie w ściereczce. Dodaj mleko, skórkę z cytryny i wymieszaj na gładkie ciasto. Odłóż na bok. Ubij białka ze szczyptą soli na mocną pianę, stopniowo i delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Ciasto rozetrzyj w przygotowanej formie natłuszczonej masłem i wysypanej mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C przez 40 minut. Na polewę zmieszaj cukier z sokiem z cytryny i natrzyj jeszcze ciepłe ciasto. Pozstaw do zastygnięcia i pokrój.