Letnie ciasto z cukinii z polewą cytrynową

Składniki:
- 500 g mąki
- 400 g drobnego cukru
- 250 g drobno startej cukinii
- 250 g drobno startej marchewki
- 30 g miękkiego masła + na natłuszczenie naczynia
- 1 proszek do pieczenia
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao w proszku
- sok i skórka z jednej cytryny
- 100 ml mleka
- szczypta soli
Na polewę:
- 200 g cukru pudru
- sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
Formę natłuść masłem i wysyp mąką. Drobny cukier, miękkie masło i żółtka utrzyj na pianę. Do piany z żółtek dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczywa, kakao, startą marchew i cukinię. Tę po starciu pozbaw nadmiaru wody poprzez przyciśnięcie w ściereczce. Dodaj mleko, skórkę z cytryny i wymieszaj na gładkie ciasto. Odłóż na bok. Ubij białka ze szczyptą soli na mocną pianę, stopniowo i delikatnie wmieszaj ją do ciasta. Ciasto rozetrzyj w przygotowanej formie natłuszczonej masłem i wysypanej mąką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C przez 40 minut. Na polewę zmieszaj cukier z sokiem z cytryny i natrzyj jeszcze ciepłe ciasto. Pozstaw do zastygnięcia i pokrój.
0








