info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyLetnia sałatka z jeżynami

Letnia sałatka z jeżynami

Widok z góry na sałatkę z różnymi liśćmi, orzechami pekan, czerwoną cebulą, kozim serem i jeżynowym dressingiem udekorowaną jeżynami. Sałatka znajduje się w biało-niebieskiej misce we wzory rozrzuconych patyczków. Miska stoi na talerzu w podobny wzór.

Składniki:

  • mieszanka sałat i kiełków
  • miękki kozi ser
  • orzechy pekan
  • świeże jeżyny
  • czerwona cebula

Dressing jeżynowy:
  • 50 ml soku z przetartych jeżyn
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

W misce najpierw przygotuj dressing jeżynowy, łącząc wszystkie płynne składniki i przyprawy, mieszając aż do całkowitego połączenia. Opłucz sałatę i mieszankę kiełków i ułóż na talerzach, dodaj plasterki koziego sera, posyp orzechami pekan i jeżynami, udekoruj plasterkami czerwonej cebuli i zakończ skrapiając całą sałatkę przygotowanym dressingiem.

Pomogą w przygotowaniu: