Kurczak cacciatore

Przygotuj:
- 400 g rozdrobnionych pomidorów w puszce
- 250 g całych pieczarek
- 150 ml czerwonego wina
- 70 g przecieru pomidorowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- 5 ud kurczaka bez kości
- 2 cebule
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka zielonych oliwek
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Dopraw kawałki kurczaka solą i pieprzem, a następnie usmaż na oliwie z obu stron na złoty kolor. Odstaw na bok.
Na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka krótko podsmaż grubo posiekaną cebulę na lekko złoty kolor. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy.
Dodaj pieczarki, pomidorki koktajlowe, posiekany tymianek, koncentrat pomidorowy i podsmaż. Dodaj kapary, oliwki i wlej wino, pozwól alkoholowi odparowywać przez około 5 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory, dopraw solą i pieprzem.
Usmażonego kurczaka wraz z sosem, który wytworzył się podczas jego smażenia włóż do pomidorowego sosu skórką do góry i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.









