Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKruche ciasto z orzechami pekan

Kruche ciasto z orzechami pekan

Kruche ciasto przyozdobione orzechami pekan i kruchymi ciasteczkami w kształcie gwiazdek, ludzików i choinek w białej, porcelanowej formie na tartę z falistym brzegiem.

Składniki:

Na ciasto:
- 300 g zimnego masła
- 340 g mąki tortowej
- 40 g cukru pudru
- szczypta soli
- 7 łyżek zimnej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka mielonej wanilii


Do nadzienia:
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 150 ml syropu klonowego
- 20 ml rumu
- 20 g skrobi
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 100 g drobno posiekanych orzechów pekan
- 100 g grubo posiekanych orzechów pekan
- 150 g połówek orzechów pekan

Sposób przygotowania:

Z masła, mąki, cukru i szczypty soli za pomocą forem
przygotuj kruszonkę. Następnie dodaj zimną wodę, żółtko, wanilię i wyrób gładkie, lekko lepkie ciasto. Podziel je na dwie połowy, każdą zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 60 minut. Pierwszą połowę ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy okrągły płat ciasta większy niż forma. Przełóż płat do formy, wygładź palcami i delikatnie dociśnij nadmiar ciasta. Kilka razy nakłuj spód widelcem i pozostaw do stężenia w lodówce na około 45 minut. W międzyczasie rozwałkuj drugi arkusz ciasta, za pomocą foremek wytnij kształty do dekoracji ciasta i je również pozostaw do stężenia w lodówce. Rozgrzej piekarnik do 170 °C. Lekko ubij jajka, dodaj syrop klonowy, rum, skrobię, cukier trzcinowy, ostudzone roztopione masło i sól. Na koniec dodaj drobno i grubo posiekane orzechy pekan. Gotowe nadzienie przelej do formy ze schłodzonym ciastem, powierzchnię udekoruj wyciętymi kształtami, posyp całymi połówkami orzechów pekan i wstaw do piekarnika na 45 minut. Powierzchnia ciasta powinna ładnie się zarumienić, przed podaniem należy pozostawić je do ostudzenia.

Zainspiruj się: