info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKrok po kroku: przygotowanie domowego dżemu truskawkowego

Krok po kroku: przygotowanie domowego dżemu truskawkowego

Przepisy
10.06.2025

Truskawki ukryte w słoiku do podjadania przez cały rok

Jeśli chcesz jeść zdrowo, jedz owoce. Świeże są oczywiście najlepsze, ale jeśli chcesz zachować je przez cały rok, przygotuj domowy dżem. Wybór owoców zależy od Ciebie, ale gdyby istniała lista popularności każdego rodzaju, w Polsce truskawki prawdopodobnie wygrałyby miażdżącą przewagą! Dlatego dla wszystkich miłośników truskawek przygotowaliśmy instrukcję krok po kroku, jak zrobić domowy dżem truskawkowy. Zobaczysz, że jest to bardzo proste, doradzimy Ci również, jakich akcesoriów kuchennych będziesz potrzebować.
Na białym blacie leży drewniana deska do krojenia, a na niej pół kromki białego chleba posmarowanego truskawkową marmoladą. O deskę oparty jest nóż do smarowania. Po obu stronach deski stoją słoiki z zamknięciem na klips wypełnione marmoladą. W tle słoik z brzoskwiniami w zalewie, świeża brzoskwinia oraz biała miseczka wypełniona truskawkami.
Domowa produkcja i pasteryzacja żywności są zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne - to nie tylko nostalgia, podtrzymywanie tradycji w rodzinie, ale także nowoczesne podejście do zdrowego odżywiania. Na przykład, jeśli chodzi o dżemy i marmolady, pojawiają się nowe przepisy z mniejszą ilością cukru, całkowicie pozbawione chemicznych dodatków lub połączone z egzotycznymi przyprawami czy nietypowymi składnikami, aby urozmaicić smak.

Przepis na dżem truskawkowy

Najlepiej kupować truskawki bezpośrednio z plantacji lub na targu. Najsłodsze truskawki to zazwyczaj te ciemne, lekko przejrzałe. Im słodsze truskawki, tym mniej cukru można użyć.

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 1 torebka cukru żelującego
  • 0,5 kg cukru granulowanego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce pokrój na kawałki, włóż do dużego garnka. Wymieszaj cukier żelujący z 2 łyżkami cukru i dodaj do owoców. Ciągle mieszając, gotuj przez około 1 minutę. Dodaj resztę cukru i doprowadź do wrzenia. Ciągle mieszaj bulgoczącą mieszankę przez co najmniej 5 minut, a następnie odstaw garnek na bok. Zdejmij pianę i natychmiast przelej dżem do przygotowanych słoików. Ostrożnie zamknij słoiki, odwróć je do góry dnem i odstaw na 5 minut.

Można i bez dodatku konserwantów, ale z krótszym okresem przydatności do spożycia

Jeśli chcesz zrobić dżem bez chemii, nie dodawaj cukru żelującego. Oprócz truskawek i cukru granulowanego lub trzcinowego potrzebny będzie sok z jednej cytryny. Możesz również dodać szczyptę pieprzu cayenne, ocet balsamiczny, gałązkę mięty lub wanilii dla bardziej urozmaiconego smaku. Jedyną wadą tak przygotowanych dżemów jest ich krótszy termin przydatności do spożycia.

Co warto mieć, aby zrobić domowy dżem: