DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyKartoflanka z grzybami

Kartoflanka z grzybami

Przepisy
1.03.2021

Składniki:

100g boczku, 2 łyżki masła, 1 szklanka poru pokrojonego w kółka, 1/2 szklanki selera pokrojonego w kostkę, 240g grzybów, gałązka świeżego tymianku, 1 liść laurowy, 1 łyżka gładkiej mąki, 150ml białego wina, 1l bulionu drobiowego, 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 400g ziemniaków, 200ml śmietany, 1 łyżka miodu, sół i świeżo mielony pieprz, świeża natka pietruszki na ozdobę

Pokrój boczek w kostkę i podsmażaj na patelni, aż się zezłoci. Dodaj masło, por, seler i podsmażaj około 7 minut. Dodaj oczyszczone, pokrojone w plasterki grzyby, tymianek oraz liść laurowy i smaż kolejne 5 minut. Zasyp mąką, przemieszaj i podpiekaj przez minutę. Zalej winem i pozwól, aby alkohol odparowywał przez około 5 minut. Zalej wywarem, dodaj pozostałe przyprawy oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj około 20 minut, następnie zdejmij z kuchenki, dodaj śmietanę i miód. Podgrzej, ale już nie gotuj. Dopraw i i podawaj na przykład z podsmażonym boczkiem oraz świeżą natką pietruszki.