info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogJak zrobić aromatyzowany olej ziołowy?

Jak zrobić aromatyzowany olej ziołowy?

22.12.2024
Zioła uprawiane w domu, w ogrodzie lub zbierane na łące są przetwarzane na różne sposoby. Do leków ziołowych należą różne syropy, maści, nalewki, wina ziołowe, octy i oleje. Znajdują zastosowanie głównie w kuchni, gdzie mogą być dodawane do sałatek warzywnych. Jak przygotować olej ziołowy?
 

Przygotowanie oleju ziołowego

Olej ziołowy może być przygotowany na dwa sposoby - poprzez podgrzewanie lub marynowanie. Pierwszy z nich jest bardziej skomplikowany, ale ma tym większą moc leczniczą. Jako bazę zaleca się stosowanie klasycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia lub oleju słonecznikowego, ale na rynku dostępne są również inne opcje - olej z pestek dyni, który ma orzechowy posmak i jasnozielony kolor, lub olej lniany.

Niezależnie od wybranego oleju, dodaj posiekane świeże zioła, podgrzej i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny do tygodnia. Następnie odcedź olej i przelej go do słoików. Na koniec zanurz gałązkę głównego zioła w oleju. Uważaj, roślina musi być zawsze w całości zanurzona, w przeciwnym razie zepsuje się. Sitka są bardzo pomocne w utrzymywaniu roślin pod wodą.
Nádoba na olej VITAMINO s vyluhovacím sítkem - obrázek

Przydadzą Ci się:

Drugi sposób przygotowania bez podgrzewania

Wystarczy wlać olej do butelki i dodać gałązki ziół. Ponownie należy pamiętać, że muszą one być zanurzone w całości. W tym celu dobrze posłuży Dozownik na olej VITAMINO, który zawiera sitko. Procedura jest taka sama - wypełniasz sitko ziołami i wlewasz zimny olej. Sitko utrzymuje zioła pod powierzchnią, a ponadto można je wygodnie usunąć z oleju, gdy zajdzie taka potrzeba.
 

Które zioła nadają się do oliwy?

Bazylia jest najbardziej popularna w połączeniu z pomidorami. Ponadto zioło to wspomaga trawienie. Aby uzyskać lepsze wyniki w nauce i pracy, spożywaj sałatki z olejkiem rozmarynowym. Rozmaryn to bardzo stymulująca roślina, która łagodzi bóle głowy spowodowane wyczerpującą pracą umysłową. Tymianek wspomaga krążenie krwi, jak również trawienie. Ostatnią polecaną przez nas rośliną jest cząber. Cząber pojawia się głównie w bałkańskich przepisach oraz w tradycyjnej przyprawie czubryca. Cząber wspomaga apetyt, obniża ciśnienie krwi i wzmacnia serce.

Jak wykorzystać olej ziołowy w kuchni?

Sałatki i różne rodzaje aromatyzowanych olejów po prostu do siebie pasują, ale to nie jedyne ich zastosowanie. Olej jest doskonały na bagietce zamiast masła. Opiekane białe pieczywo z rozttartym pomidorem to typowe śniadanie w Hiszpanii. Inną opcją jest smażenie mięsa lub ryb w oleju ziołowym. Ale uwaga, niektóre oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia. Grillowany camembert z czosnkiem i olejem tymiankowym nie tylko zachwyci kubki smakowe, ale i nasyci. Olej rozmarynowy dobrze komponuje się z pieczonymi pieczarkami.