Jak sterylizować słoiki
Słoiki można łatwo wysterylizować, wystarczy poddać je gorącej kąpieli w zmywarce, garnku z wodą lub „saunie” w piekarniku. Pierwszym krokiem będzie jednak za każdym razem zdjęcie wieczek i gumowych części, ponieważ mogą zdeformować się pod wpływem ciepła. Następnie zdecyduj, której z poniższych metod sterylizacji użyjesz:

W zmywarce
Prawdopodobnie najpopularniejszy obecnie sposób sterylizacji słoików. Wystarczy je włożyć i włączyć gorące płukanie bez detergentów. Słoiki są gotowe do napełnienia przetworami natychmiast po umyciu, więc dobrym pomysłem jest zaplanowanie sterylizacji tak, aby można było napełnić słoiki zaraz po otwarciu zmywarki.
W piekarniku
Jeśli nie masz zmywarki, dlaczego nie wypróbować piekarnika? Najpierw umyj słoiki gorącą wodą z detergentem i wypłucz. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140-180°C, a następnie umieść słoiki na blasze do pieczenia i włóż je do piekarnika i podgrzewaj przez około 20 minut, aż wyschną.
W kąpieli wodnej
Tradycyjna i gwarantowana metoda. Wystarczy umieścić słoiki obok siebie w garnku z wodą, postawić go na kuchence i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 10 minut, wyłączyć kuchenkę i przykryć garnek pokrywką. Słoiki mogą pozostać w garnku, dopóki nie zaczniesz ich napełniać.
Przydadzą się podczas pasteryzowania:
Zestaw do pasteryzacji, kolejny świetny gadżet
Jeśli chcesz zaoszczędzić miejsce i czas w kuchni, kup Zestaw do pasteryzacji TESCOMA DELLA CASA, z termometrem. Nie musisz kupować specjalnego garnka do pasteryzacji. Możesz założyć zajmującą niewiele miejsca nakładkę na dowolny garnek o średnicy 24 cm i dzięki naszemu sprytnemu zestawowi błyskawicznie przekształcić go w garnek do pasteryzacji. Zestaw zawiera uniwersalną nakładkę, podkładkę do pasteryzacji, pokrywkę i termometr (garnek na zdjęciu służy wyłącznie do zilustrowania i nie wchodzi w skład zestawu).
0












