Jak przygotować domowe marynowane serdelki
Utopence, czyli serdelki marynowane z cebulą w słodko-kwaśnej zalewie to jedna z najpopularniejszych zakąsek (nie tylko) do piwa w czeskich hospodach. Ale możesz je przygotować również w domu! Podstawą są wysokiej jakości serdelki i dobrze przyprawiona zalewa. Reszta zależu już od upodobań - utopence marynuje się przede wszystkim z cebulą. Możesz do nich dodać również warzywa, najczęściej paprykę, długie papryczki typu „kozi róg”, ogórki czy kapustę. Pikantny smak podkreślisz musztardą lub sosem Worcester. Serdelki w większej ilości doskonale zamarynujesz w słoiku do przetworów z klipsem.

Jeśli jednak na początek chcesz spróbować przygotować mniejszą porcję, spraw sobie sprytny zestaw do marynowanego sera, który jest idealny również do przygotowania marynowanych serdelków. A na koniec najważniejsze - idealny czas marynowania? Jeden tydzień. Po tym czasie są doskonałe! Dodajemy również przepis do wypróbowania.

Przygotuj:
- 2 kg serdelków
- 800 g cebuli
- 0,75 l wody
- 0,5 l octu
- szczyptę soli
- 2 łyżki cukru
- 16 ziaren ziela angielskiego
- 16 ziaren pieprzu
- 8 ostrych papryczek
Postup:
Cebulę i serdelki pokrój i wkładaj na zmianę do słoika. Wodę z octem, cukrem, ostrymi papryczkami i przyprawami gotuj przez około 10 minut, pozostaw do wystygnięcia i tą mieszanką zalej przygotowane serdelki. Najlepiej pozostawić do zamarynowania na cały tydzień, ale nawet po 2 dniach utopence są już odpowiednie do jedzenia.
Czego będziesz potrzebować:
0












