DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJak przygotować domowe marynowane serdelki

Jak przygotować domowe marynowane serdelki

Przepisy
20.12.2023
Utopence, czyli serdelki marynowane z cebulą w słodko-kwaśnej zalewie to jedna z najpopularniejszych zakąsek (nie tylko) do piwa w czeskich hospodach. Ale możesz je przygotować również w domu! Podstawą są wysokiej jakości serdelki i dobrze przyprawiona zalewa. Reszta zależu już od upodobań - utopence marynuje się przede wszystkim z cebulą. Możesz do nich dodać również warzywa, najczęściej paprykę, długie papryczki typu „kozi róg”, ogórki czy kapustę. Pikantny smak podkreślisz musztardą lub sosem Worcester. Serdelki w większej ilości doskonale zamarynujesz w słoiku do przetworów z klipsem.
Jeśli jednak na początek chcesz spróbować przygotować mniejszą porcję, spraw sobie sprytny zestaw do marynowanego sera, który jest idealny również do przygotowania marynowanych serdelków. A na koniec najważniejsze - idealny czas marynowania? Jeden tydzień. Po tym czasie są doskonałe! Dodajemy również przepis do wypróbowania.
Zestaw do marynowanego sera TESCOMA DELLA CASA


Przygotuj:

  • 2 kg serdelków
  • 800 g cebuli
  • 0,75 l wody
  • 0,5 l octu
  • szczyptę soli
  • 2 łyżki cukru
  • 16 ziaren ziela angielskiego
  • 16 ziaren pieprzu
  • 8 ostrych papryczek

Postup:

Cebulę i serdelki pokrój i wkładaj na zmianę do słoika. Wodę z octem, cukrem, ostrymi papryczkami i przyprawami gotuj przez około 10 minut, pozostaw do wystygnięcia i tą mieszanką zalej przygotowane serdelki. Najlepiej pozostawić do zamarynowania na cały tydzień, ale nawet po 2 dniach utopence są już odpowiednie do jedzenia.

Czego będziesz potrzebować: