Na około 10 knedlików, 70 g każdy:
- 160 g jagód (ok. 10 na knedlik)
- 360 ml mleka
- 100 g kaszy manny
- 20 g cukru pudru
- 200 g grubo mielonej mąki (w razie potrzeby)
- 1 jajko
- szczypta soli
Z kaszy i mleka ugotuj gęstą kaszkę. Do ostygłej kaszki wmieszaj sól, jajko, cukier i tyle mąki, aby powstało gładkie gęste ciasto. Rozdziel je na 10 równych części, formuj z nich knedliki i napełniaj je jagodami. Gotuj knedliki na parze przez około 15 minut.
Na sos:
- 220 g borówek
- 100 ml śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 20 g masła
- 10 g piernika do zagęszczenia
- 1 łyżka rumu
- sok i skórka z 1 cytryny
- szczypta cynamonu
Cynamon, cukier, śmietanę, rum i masło gotuj razem z jagodami. Nie musisz rozgotowywać jagód. Mieszankę zagęść startym piernikiem i dopraw sokiem i skórką z cytryny.
NASZA WSKAZÓWKA: Posyp knedliki startym twarogiem.