info text
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJagodowe knedliki ze słodkim sosem

Jagodowe knedliki ze słodkim sosem

Na białym talerzu w błękitne wzory znajdują się knedliki z jagodowym nadzieniem, polane sosem jagodowym i posypane startym twarogiem. O talerz oparte są sztućce ze stali nierdzewnej.

Na około 10 knedlików, 70 g każdy:

  • 160 g jagód (ok. 10 na knedlik)
  • 360 ml mleka
  • 100 g kaszy manny
  • 20 g cukru pudru
  • 200 g grubo mielonej mąki (w razie potrzeby)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Z kaszy i mleka ugotuj gęstą kaszkę. Do ostygłej kaszki wmieszaj sól, jajko, cukier i tyle mąki, aby powstało gładkie gęste ciasto. Rozdziel je na 10 równych części, formuj z nich knedliki i napełniaj je jagodami. Gotuj knedliki na parze przez około 15 minut.

    Na sos:

    • 220 g borówek
    • 100 ml śmietany
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 20 g masła
    • 10 g piernika do zagęszczenia
    • 1 łyżka rumu
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • szczypta cynamonu
    Cynamon, cukier, śmietanę, rum i masło gotuj razem z jagodami. Nie musisz rozgotowywać jagód. Mieszankę zagęść startym piernikiem i dopraw sokiem i skórką z cytryny.

    NASZA WSKAZÓWKA: Posyp knedliki startym twarogiem.
     

    Czego możesz użyć: