DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyJagnięcina z sosem z suszonych śliwek i śliwowicy

Jagnięcina z sosem z suszonych śliwek i śliwowicy

Przepisy
5.04.2023

Na 5 porcji będziesz potrzebować:
 
  • 900 g jagnięciny (na przykład nogi)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 200 ml śliwowicy
  • 1 l wody lub bulionu
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 2 główki czosnku (około 20 ząbków)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (bazylia, rozmaryn, tymianek, oregano, ewentualnie zioła prowansalskie)
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka lub według uznania
  • olej
  • sól i pieprz
Na oleju szybko podsmaż doprawione solą i pieprzem, pokrojone w kostkę mięso. Dodaj czosnek, pokrojoną cebulę, suszone śliwki i dalej podsmażaj. Wymieszaj 100 ml wody, miód, śliwowicę i przyprawy, a następnie wlej do mięsa. Obniż temperaturę i przez parę minut pozwól odparowywać alkoholowi. Dolej resztkę wody, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Podczas pieczenia dolewaj potrzebną wodę, aby powstała wystarczająca ilość sosu. Po upieczeniu wyjmij mięso i zmiksuj sos. Włóż mięso z powrotem do sosu. Podawaj z domowymi ziemniaczanymi knedlikami.
 

Przygotowanie tej potrawy ułatwią Ci: