DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Gulasz jagnięcy

Przepisy
5.04.2023


Składniki:

  • 1 kg jagnięciny (golonka, łopatka, noga lub połączenie)
  • 50 ml oleju
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 drobno pokrojone cebule
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 l wody lub bulionu
  • 1 czerwona i zielona papryka
  • majeranek i czosnek do smaku
  • 2 łyżki mąki i 2 łyżki masła na zasmażkę
Cebulę podsmaż na oleju, aż się zarumieni. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem i opiecz ze wszystkich stron. Wmieszaj przecier, znów krótko podsmaż i zalej bulionem lub wodą. Dopraw wyciśniętym czosnkiem i zamknij szybkowar. Gotuj do miękkości około 30 minut zgodnie z instrukcją użytkowania szybkowaru. Ugotowane mięso wyjmij i zagęść sos zasmażką, gotuj 15 minut jednocześnie mieszając. Włóż mięso z powrotem do sosu, obie papryki pokrojone w paseczki i gotuj około 10 minut. Dopraw majerankiem. Gulasz smakuje najlepiej ze świeżo pokrojoną cebulą, kromką domowego chleba czy knedlikami.
 

Przygotowanie tej potrawy ułatwią Ci: