DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Gofry z cukinii

Przepisy
2.07.2023

Składniki

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 350 g mąki tortowej
  • 250 g drobno startej cukinii
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do podania:

  • bita śmietana
  • orzechy włoskie
  • cukier puder
  • syrop klonowy
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Do sypkich składników wlej masło i mleko. Dodaj jajka i wyrób gładkie ciasto. Zetrzyj cukinię, pozbaw ją wody odciskając w ściereczce i wmieszaj do ciasta. Za pomocą opiekacza piecz gofry, aż osiągną złotą barwę.

NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj z bitą śmietaną, orzechami włoskimi, delikatnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.