info textinfo text
Poniedziałek - piątek od 8 do 16

Gofry z cukinii

Przepisy
7/26/2022

Składniki

  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 350 g mąki tortowej
  • 250 g drobno startej cukinii
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do podania:

  • bita śmietana
  • orzechy włoskie
  • cukier puder
  • syrop klonowy
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Do sypkich składników wlej masło i mleko. Dodaj jajka i wyrób gładkie ciasto. Zetrzyj cukinię, pozbaw ją wody odciskając w ściereczce i wmieszaj do ciasta. Za pomocą opiekacza piecz gofry, aż osiągną złotą barwę.

NASZA WSKAZÓWKA: Podawaj z bitą śmietaną, orzechami włoskimi, delikatnie posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym.
Icon