DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Gęś z jabłkami

Przepisy
12.10.2020

Składniki:

1 gęś, 50ml Calvadosu, 4 jabłka, 1 łyżeczka cukru, cała laska cynamonu, sól, pieprz, świeża szałwia i cząber, bulion z kaczki lub woda 

Oczysczoną gęś przypraw solą oraz pieprzem od zewnątrz i od wewnątrz. Obrane oraz pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na ćwiartki i wymieszaj z winiakiem jabłkowym Calvados, szałwią, cząbrem, cukrem oraz cynamonem. Tą mieszanką napełnij gęś i zamnij ją za pomocą szpikulca lub sznurka. Gęś połóż w brytfannie na ruszcie piersią do dołu i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 °C. Podlej wodą lub wywarem i piecz około 2-3 godziny lub do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podczas pieczenia polewaj gęś sosem, który z niej wycieknie i obróć ją w połowie pieczenia. Do pieczonej gęsi polecamy dobre piwo!