Frittata z kalafiorem

Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora
- 250 ml śmietany 30%
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 125 g sera gouda
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego
- 50 g liści szpinaku
- 8 jajek
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Oczyść kalafior, podziel na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez minutę. Odcedź.
Podsmaż boczek na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liście szpinaku i pozostaw na chwilę, aby zwiędły. Odsącz.
W misce wymieszaj jajka, śmietanę, musztardę i przyprawy.
Umieść przygotowany kalafior w formie do zapiekania, dodaj boczek oraz szpinak, posyp połową startego sera pleśniowego i goudy i zapiekaj przez minutę, wlej masę jajeczną, posyp pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu frittata musi mieć zwartą konsystencję. Sprawdź za pomocą patyczka.
Podsmaż boczek na oleju na złoty kolor, następnie dodaj liście szpinaku i pozostaw na chwilę, aby zwiędły. Odsącz.
W misce wymieszaj jajka, śmietanę, musztardę i przyprawy.
Umieść przygotowany kalafior w formie do zapiekania, dodaj boczek oraz szpinak, posyp połową startego sera pleśniowego i goudy i zapiekaj przez minutę, wlej masę jajeczną, posyp pozostałym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 35 minut. Po upieczeniu frittata musi mieć zwartą konsystencję. Sprawdź za pomocą patyczka.
Pomogą w przygotowaniu:
0












