Frittata z cukinią

Składniki:
• 6 jajek
• 50 ml mleka
• 100 g parmezanu
• 1 mała cebula
• 1 mała cukinia
• sól i pieprz
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• garść rukoli
• 50 ml mleka
• 100 g parmezanu
• 1 mała cebula
• 1 mała cukinia
• sól i pieprz
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• garść rukoli
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem, dodaj drobno starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Powstałą mieszankę dobrze wymieszaj. Na średniej wielkości patelni odpowiedniej do użytkowania w piekarniku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulę. Tę podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, krótko podsmażaj. Na równomiernie rozłożoną bazę w patelni wlej jajeczną mieszankę i krótko zapiekaj ją na patelni przez około 4 minuty. Patelnię przełóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj frittatę przez około 5–6 minut pod górną grzałką. Podane porcje ozdób rukolą.
NASZA WSKAZÓWKA: Do frittaty możesz dodać jakiekolwiek inne dodatki. Na przykład paprykę, pomidory, szpinak, por czy ulubiony rodzaj sera.
NASZA WSKAZÓWKA: Do frittaty możesz dodać jakiekolwiek inne dodatki. Na przykład paprykę, pomidory, szpinak, por czy ulubiony rodzaj sera.
Przydadzą Ci się:
0








