info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Frittata z cukinią

Przepisy
27.03.2024
opis: widok z góry na frittatę z cukinią posypaną rukolą w patelni ze stalową rękojeścią. Patelnia leży na jasnoszarej bawełnianej ściereczce na drewnianej desce do krojenia. Po prawej od patelni leży metalowy ubijak i łopatka. Po lewej widać liście bazylii i biały talerz z pomidorkami koktajlowymi.
 

Składniki:

• 6 jajek
• 50 ml mleka
• 100 g parmezanu
• 1 mała cebula
• 1 mała cukinia
• sól i pieprz
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• garść rukoli
 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce rozmieszaj jajka z mlekiem, dodaj drobno starty parmezan, dopraw solą oraz pieprzem i dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Powstałą mieszankę dobrze wymieszaj. Na średniej wielkości patelni odpowiedniej do użytkowania w piekarniku rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj drobno posiekaną cebulę. Tę podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię, krótko podsmażaj. Na równomiernie rozłożoną bazę w patelni wlej jajeczną mieszankę i krótko zapiekaj ją na patelni przez około 4 minuty. Patelnię przełóż do rozgrzanego piekarnika i zapiekaj frittatę przez około 5–6 minut pod górną grzałką. Podane porcje ozdób rukolą.

NASZA WSKAZÓWKA: Do frittaty możesz dodać jakiekolwiek inne dodatki. Na przykład paprykę, pomidory, szpinak, por czy ulubiony rodzaj sera.
 

Przydadzą Ci się: