Fenomenalne bryndzowe haluszki z boczkiem

Czy wiesz, że… haluszki są narodową potrawą Słowaków? Tradycyjnie były przygotowywane ze startych ziemniaków, mąki, czasami także jajek, a najpopularniejszą ich wersją jest ta z bryndzą. Na wariant z kapustą kiszoną, boczkiem oraz kawałkami wędzonego mięsa mówi się strapaczki. Zerknij na nasz przepis:

Będziesz potrzebować:

  • 800g ziemniaków,
  • 300g mąki pszennej,
  • 250g bryndzy,
  • 200g boczku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżka śmietany,
  • sól, szczypiorek

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż przybierze złotawy odcień. W misce rozdrobnij bryndzę i wymieszaj ją ze śmietaną. Obierz ziemniaki, wypłucz, zetrzyj na drobno, dodaj całe jajka, delikatnie posól, wsyp mąkę i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyrobione ciasto zetrzyj przy pomocy Tarki do makaronu HANDY do gotującej się, osolonej wody. Haluszki w garnku z gotującą się wodą lekko przemieszaj, aby się nie skleiły, i gotuj 4-6 minut, do momentu wypłynięcia. Gotowe haluszki odcedź, przełóż do miski z bryndzą i dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp podsmażonym boczkiem i ozdób szczypiorkiem.   

 

Mogą Ci się przydać: