Falafel w chlebku pita

Przygotuj:
Na 20 sztuk:- 500 g ciecierzycy (suszonej)
- 100 g cebulki dymki
- 50 g świeżej kolendry
- 30 g gładkiej natki pietruszki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego kopru włoskiego - zmielone nasiona
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- chili do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Namocz suszoną ciecierzycę w wodzie przez noc. Odcedź wodę, zmiel ciecierzycę z pozostałymi składnikami w maszynce do mięsa HANDY. Użyj tarczy do drobnego mielenia, aby zmielić ciecierzycę z pozostałymi składnikami. Wymieszaj i uformuj kulki o średnicy około 4 cm. Smaż stopniowo na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
W przygotowaniu pomogą Ci:
0












