Empanadas

Składniki:
Na nadzienie:- 250 g mielonej wołowiny
- 70 g przecieru pomidorowego
- 50 g groszku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler
- 100 g ziemniaków
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki cynamonu
- czosnek do smaku
- chili do smaku
- sól i pieprz
- 1 jajko do posmarowania
- 360 g mąki tortowej
- 170 g zimnego masła
- 80 ml wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w misce. Dodaj masło, pokrój w kostkę i uformuj ciasto o konsystencji kruszonki. Dodaj jajka i wyrób gładkie ciasto. Schłódź w lodówce.
Przygotuj nadzienie do pierogów, smażąc mięso na oleju, dodaj cebulę, marchewkę, seler i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, smaż, aż warzywa częściowo zmiękną. Dodaj czosnek, przecier, wszystkie przyprawy i krótko podsmaż. Na koniec wmieszaj groszek i odstaw całość do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremki do pierogów wytnij ciasto, napełnij je, zaklej przy pomocy foremki, posmaruj jajkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Przygotuj nadzienie do pierogów, smażąc mięso na oleju, dodaj cebulę, marchewkę, seler i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, smaż, aż warzywa częściowo zmiękną. Dodaj czosnek, przecier, wszystkie przyprawy i krótko podsmaż. Na koniec wmieszaj groszek i odstaw całość do ostygnięcia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremki do pierogów wytnij ciasto, napełnij je, zaklej przy pomocy foremki, posmaruj jajkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Pomogą w przygotowaniu:
0











