info text

Empanadas

Przepisy
15.06.2025
Empanadas z chrupiącego ciasta wypełnione mięsno-warzywną mieszanką leżą na okrągłej płycie z naturalnego łupka.

Składniki:

Na nadzienie:
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • 50 g groszku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 100 g ziemniaków
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • czosnek do smaku
  • chili do smaku
  • sól i pieprz
  • 1 jajko do posmarowania
Ciasto:
  • 360 g mąki tortowej
  • 170 g zimnego masła
  • 80 ml wody
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w misce. Dodaj masło, pokrój w kostkę i uformuj ciasto o konsystencji kruszonki. Dodaj jajka i wyrób gładkie ciasto. Schłódź w lodówce.

Przygotuj nadzienie do pierogów, smażąc mięso na oleju, dodaj cebulę, marchewkę, seler i ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, smaż, aż warzywa częściowo zmiękną. Dodaj czosnek, przecier, wszystkie przyprawy i krótko podsmaż. Na koniec wmieszaj groszek i odstaw całość do ostygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremki do pierogów wytnij ciasto, napełnij je, zaklej przy pomocy foremki, posmaruj jajkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
 

Pomogą w przygotowaniu: