DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDyniowa zupa z Zupowaru

Dyniowa zupa z Zupowaru

Przepisy
1.11.2022
opis: osoba w przytulnym, ciemnozielonym swetrze trzyma w obu dłoniach duży kubek. Kubek z zewnątrz jest błękitny, od wewnątrz ciemnoniebieski. W kubku znajduje się zupa krem z dyni w kolorze pomarańczowym, zupa jest udekorowana wmieszaną śmietaną, natką pietruszki, pestkami dyni i kroplami sosu sojowego.

Składniki:
  • 600 g miąższu z obranej dyni (dyni Hokkaido, masłowej lub piżmowej)
  • 500 ml warzywnego lub mięsnego bulionu lub wody
  • 125 ml śmietanki 33% (dodaj do zupowaru na około 5 minut przed zakończeniem programu)
  • 1 większa cebula
  • 70 g marchwi
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 40 g obranych ziemniaków
  • 30 g selera
  • 30 g masła
  • 2 cm obranego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połówki limonki
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki zmielonego kminku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki oprócz śmietany włóż do zupowaru i włącz program Zupy krem. Na 5 minut przed zakończeniem programu wlej śmietankę.

NASZA WSKAZÓWKA: Zupę podawaj udekorowaną łyżką kwaśnej śmietany i listkiem bazylii. Przepis jest odpowiedni osób na diecie bezglutenowej.
 

Przydadzą Ci się: