DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDrożdżowy placek owocowy

Drożdżowy placek owocowy

Przepisy
4.07.2022
Składniki:

(ilość na dwa placki)
  • 300 g mąki tortowej
  • 50 g masła
  • 30 g drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mieszanki rodzynek marynowanych w rumie
  • 150 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do nasmarowania
  • świeże lub mrożone maliny, jagody, porzeczka itp.

Na kruszonkę:
  • 120 g mąki tortowej
  • 60 g cukru kryształ
  • 60 g masła – schłodzonego
  • esencja waniliowa do smaku

Sposób przygotowania:
  1. Drożdże rozdrobnij w misce, dodaj łyżeczkę cukru i zalej 30 ml ciepłego mleka, przykryj i pozostaw do momentu, aż powstanie zaczyn.
  2. Do miski z przesianą mąką i solą wlej rozpuszczone masło, jedno roztrzepane jajko i wsyp resztę cukru oraz startą skórkę z dokładnie umytej cytryny. Z przygotowanymi drożdżami oraz pozostałym mlekiem wyrób w robocie PRESIDENT dość rzadkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  3. Ciasto rozdziel na dwie części. Nasmaruj blachę tłuszczem, nanieś na nią ciasto i uformuj do brzegów. Rozmieść na nim równomiernie owoce i rodzynki. Pozostaw na jeszcze 15 minut do wyrośnięcia. Brzegi placka nasmaruj drugim roztrzepanym jajkiem, posyp kruszonką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż brzegi się zarumienią.
  4. Brzegi upieczonego placka posmaruj rumem z rodzynek i pozostaw do wystygnięcia.
     
WSKAZÓWKA: Ciasto możesz uformować mokrymi palcami na blasze lub rozwałkować je wcześniej na posypanej mąką stolnicy, a następnie przenieść na natłuszczoną blachę.