DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy świeży kremowy ser - labneh

Domowy świeży kremowy ser - labneh

Przepisy
29.01.2024

Kremowy ser labneh należy do narodowych potraw Libanu. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy odsączyć serwatkę z jogurtu. Efektem jest miękki ser, który wyróżnia się wysoką zawartością probiotyków, białka witaminy A, wapnia, a przy tym niską zawartością tłuszczu. Już dawni beduini cenili labneh jako ważne źródło białka. Wprowadzili własną suszoną formę sera, aby przetrwała długie podróże. Dziś labneh przybiera wiele form, można spotkać się z kulkami marynowanymi w oliwie z oliwek lub serem pokrytym przyprawami i ziołami. Tradycyjnie jednak podaje się go w miseczce, z oliwą z oliwek, oliwkami i suszoną miętą lub arabską przyprawą Za'atar.

Składniki:

  • 1 kg kremowego jogurtu bio z żywymi kulturami bakterii
  • oliwa z oliwek
  • suszona mięta
  • czarne oliwki
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do miski z Zestawu do przygotowywania kremowego sera TESCOMA DELLA CASA włóż cedzak, wyściel go płótnem, które jest częścią zestawu, i nałóż okrągłą ramę. Jogurt wymieszaj z solą, włóż do płótna, nałóż wieczko i pozostaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej, aby odkapał do miski. Jak tylko serwatka odkapie do miski, ser jest gotowy.