Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy makaron - prezent z nutą nostalgii

Domowy makaron - prezent z nutą nostalgii

Oryginalnym prezentem świątecznym, który nie zawodzi swoją praktycznością, jest domowy makaron. Ponadto, starannie przygotowany makaron doda świątecznej zupie odrobiny nostalgii.
Wysuszony makaron zapakowany w szklane, wysokie pojemniki przewiązane wstążką.

Jak przygotować domowe nitki do zupy i inne rodzaje makaronu?


Przygotuj:
  • 250 g gładkiej mąki „semolina“
  • 250 g gładkiej mąki "00"
  • 5 jajek
  • trochę letniej wody
  • 100 g gładkiej mąki do zagniatania ciasta
Sposób przygotowania:

Wymieszaj semolinę i mąkę „00”, dodaj 5 jajek i odrobinę letniej wody, a następnie dokładnie wyrób ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne i zwarte. Podczas przygotowywania ciasta używaj tylko takiej ilości wody, aby ciasto nie kleiło się do palców po zagnieceniu; nie używaj schłodzonych jajek wyjętych prosto z lodówki, ale jajek o temperaturze pokojowej. Gotowe ciasto odstaw na 20 minut, a następnie pokrój na 6 części. Rozciągnij każdy kawałek między wałkami maszynki, aby uzyskać arkusz ciasta o pożądanej grubości. Potnij makaron, rozciągając gą między nakładkami krojącymi.

Nasza wskazówka: Aby przygotować niskokaloryczną wersję ciasta bazowego, zastąp 5 jajek 250 ml letniej wody.

Do czego zapakować makaron?
Wybierz odpowiedni pojemnik w zależności od rodzaju makaronu. Do makaronu do zupy wystarczy mniejszy, na przykład o pojemności 0,5 litra. Szklane pojemniki FIESTA zachwycą Cię swoją trwałością. Zaletą jest również szczelna bambusowa pokrywka z silikonową uszczelką. Zawiąż świąteczne kokardki, udekoruj gałązką i prezent gotowy.
Kobieta przygotowywuje długi makaron w metalowej maszynce do makaronu.

Na pewno się przydadzą: