DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy dżem jabłkowy

Domowy dżem jabłkowy

Przepisy
24.01.2024
Pasteryzacja, słoik z dżemem

Przygotuj:

  • 1,5 kg jabłek
  • 500 g cukru żelującego 3:1
  • 1 małą laskę cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 3 goździki

Sposób przygotowania:

Jak przygotować domowy dżem jabłkowy? Jabłka ze skórką pokrój na kawałki i połóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut lub do momentu, aż zmiękną.
Upieczone jabłka zmiksuj na gładko. Wlej mus do garnka, dodaj cukier, przyprawy i gotuj przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
Gorącym dżemem napełnij przygotowane słoiki, zakręć je wieczkami, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
 
NASZA WSKAZÓWKA: Możesz obrać jabłka na dżem, ale nie jest to konieczne, ponieważ skórka zawiera naturalne pektyny, które posłużą do zagęszczenia konsystencji marmolady, dżemu czy galarety.

 

Przydadzą się do przygotowania dżemu: