Domowy dżem jabłkowy

Przygotuj:
- 1,5 kg jabłek
- 500 g cukru żelującego 3:1
- 1 małą laskę cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 3 goździki
Sposób przygotowania:
Jak przygotować domowy dżem jabłkowy? Jabłka ze skórką pokrój na kawałki i połóż na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut lub do momentu, aż zmiękną.
Upieczone jabłka zmiksuj na gładko. Wlej mus do garnka, dodaj cukier, przyprawy i gotuj przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
Gorącym dżemem napełnij przygotowane słoiki, zakręć je wieczkami, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Upieczone jabłka zmiksuj na gładko. Wlej mus do garnka, dodaj cukier, przyprawy i gotuj przez około 10 minut, aż zgęstnieje.
Gorącym dżemem napełnij przygotowane słoiki, zakręć je wieczkami, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
NASZA WSKAZÓWKA: Możesz obrać jabłka na dżem, ale nie jest to konieczne, ponieważ skórka zawiera naturalne pektyny, które posłużą do zagęszczenia konsystencji marmolady, dżemu czy galarety.
Przydadzą się do przygotowania dżemu:
0












