Domowy chleb pełnoziarnisty

Składniki na 1 bochenek (ok. 500 g)
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 200 ml zimnej wody
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 łyżki nasion sezamu
- 1,5 łyżki nasion słonecznika
- 10 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 60 ml letniej wody
Przygotowanie ciasta
Wsyp wszystkie nasiona do miski z zimną wodą i pozostaw je pod przykryciem na noc w chłodnym pomieszczeniu.
Następnego dnia dodaj do nasion i wody mąkę, sól i drożdże uprzednio wymieszane w letniej wodzie. Dokładnie zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie zagnieć, umieść w silikonowej formie i pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmaruj słoną wodą i posyp nasionami.
Następnego dnia dodaj do nasion i wody mąkę, sól i drożdże uprzednio wymieszane w letniej wodzie. Dokładnie zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie zagnieć, umieść w silikonowej formie i pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmaruj słoną wodą i posyp nasionami.
Pieczenie
Rozgrzej piekarnik do 250°C, umieść żaroodporną miskę z wodą na dnie piekarnika, włóż formę z ciastem, obniż temperaturę i piecz chleb w 220°C przez 20 minut. Wyjmij miskę z wodą z piekarnika i piecz chleb w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Pomogą w przygotowaniu:
0











