Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy chleb pełnoziarnisty

Domowy chleb pełnoziarnisty

Prostokątny, pełnoziarnisty bochenek chleba w jasnobrązowej silikonowej formie do pieczenia. Bochenek jest posypany ziarenkami lnu, sezamu i pestkami dyni.

Składniki na 1 bochenek (ok. 500 g)

  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • 200 ml zimnej wody
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżki nasion sezamu
  • 1,5 łyżki nasion słonecznika
  • 10 g świeżych drożdży
  • 8 g soli
  • 60 ml letniej wody

Przygotowanie ciasta

Wsyp wszystkie nasiona do miski z zimną wodą i pozostaw je pod przykryciem na noc w chłodnym pomieszczeniu.

Następnego dnia dodaj do nasion i wody mąkę, sól i drożdże uprzednio wymieszane w letniej wodzie. Dokładnie zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut. Następnie ponownie zagnieć, umieść w silikonowej formie i pozostaw do wyrośnięcia na około półtorej godziny, przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto posmaruj słoną wodą i posyp nasionami.
 

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 250°C, umieść żaroodporną miskę z wodą na dnie piekarnika, włóż formę z ciastem, obniż temperaturę i piecz chleb w 220°C przez 20 minut. Wyjmij miskę z wodą z piekarnika i piecz chleb w tej samej temperaturze przez kolejne 15 minut. Wyjmij chleb z formy i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Pomogą w przygotowaniu: